• 0735 254432

Om oss

Karl Gerhards ateljé & Inger Löwe

Ateljén startades 1945 av Mille Schmidt och Gustav Roger. De var med, både bakom och på scenen, i revyerna som Karl Gerhard spelade på Folkan och Vasateatern. Inger kom till ateljen 1970  och har utvecklat  Karl Gerhards ateljé till en unik affär med historiska dräkter för dam och herr.

Jag, Inger Löwe, kommer ursprungligen från textilstaden Borås, där jag fick min utbildning i skrädderi på textilinstitutet. Jag vidareutbildade mig på tillskärarakademi i Stockholm. Slumpen gjorde att jag hamnade på Karl Gerhards Ateljé då de sökte en skräddare. De hade nämligen fått en beställning av Walt Disney att tillverka kostymer föreställande Baloo och King Louis inför premiären på filmen Djungelboken.

För att förnya förrådet i ateljén syddes det upp kostymer i olika stilar. Det kom många beställningar för teater- och scenuppsättningar. Bland annat skulle Marlene Ditrich uppträda på Konserthuset och behövde en ridå för att kunna genomföra sitt uppträdande. Den var 5 meter hög och 30 meter bred – beställningarna har varit av varierande sort!

Min tuffaste beställning kom 1985, då jag skulle sy ett par snickarbyxor till en Elefant (den närmaste fanns på Skansen) för en reklamfotografering. Då fick jag ta mått och prova på elefanten. Bilden som togs skulle användas i reklam för ett byggföretag.

Under många år har jag utbildat elever inom skräddaryrket för att hantverket ska leva vidare.

Uthyrning av historiska kläder är mitt största intresse eftersom alla som får uppleva en ny identitet aldrig glömmer det. Det märks också på de maskeradbaler som jag är med och arrangerar, på olika slott och herresäten i Sverige och i Europa, då många återkommer efteråt för att hyra kläder till sina egna fester. En nöjd kund är min bästa reklam!

Varmt välkommen till Karl Gerhards ateljé
önskar Inger och hunden Chico!